WJB lid ELNTMARNS Nick Hordijk is momenteel opleidingscoördinator bij OKM. Nick stelt zich graag voor in onze rubriek – Uit het veld.
Ik ben Nick Hordijk, 30 jaar, Eerste Luitenant bij het Korps Mariniers en momenteel werkzaam als opleidingscoördinator bij OKM. Deze functie was echter niet hetgeen ik na het behalen van de POTOM ambieerde… Na het succesvol afronden van de POTOM verwacht je doorgaans de rol van Troop Commander te vervullen in een operationele eenheid, waarvoor je namelijk negen maanden intensief bent opgeleid. Voor mij verliep het echter anders. Door mijn eerdere ‘groene’ ervaring als Marinier kregen andere collega’s uit mijn POTOM-blok prioriteit voor deze gewilde functies. Take it on the chin zoals een kaderlid mij altijd vertelde in de opleiding en laat ik wat dieper ingaan op mijn huidige rol.
Als opleidingscoördinator ben ik verantwoordelijk voor het inventariseren van opleidingsbehoeften binnen het CZSK, en het koppelen van deze behoeften aan het opleidingsaanbod van verschillende marine- en landmachtscholen, zoals het OTCRIJ, OTCLOG en de DVS. Dit proces, dat bekendstaat als Vraag- en Aanbod Management (VAM), vormt de kwalitatieve basis voor de operationele gereedheid van een eenheid. In deze rol heb ik regelmatig contact met diverse stakeholders, wat mij, als sociaal persoon, goed afgaat.
“Ik zag in de POTOM een uitstekende kans om mijn leiderschapsvaardigheden te verbeteren. Maar ook leer je leiden door te lijden.”
Mijn carrière bij het Korps Mariniers begon in 2013, toen ik begon met de Mariniersopleiding. Allicht in tegenstelling tot de meeste van mijn officieren collega’s, was het voor mij een logische stap om niet door te studeren na mijn HAVO. Mijn interesse in een studie was namelijk gering; ik wilde vooral fysiek actief zijn. Ik besloot te solliciteren bij Defensie, waarbij ik koos voor het meest uitdagende: het Korps Mariniers. Na het behalen van die felbegeerde baret in 2014, heb ik van 2015 tot en met 2019 operationeel gediend bij het 11e en 12e RSQN. Vooral de eerste eenheid heeft mij veel geleerd, omdat we de keten mochten doorlopen en ik als individuele marinier veel ervaring opdeed.
Na deze periode wilde ik mezelf verder ontwikkelen en zag ik in de POTOM een uitstekende kans om mijn leiderschapsvaardigheden te verbeteren en meer betekenis te geven aan mijn rol. Het voelde soms alsof ik tijdens operaties meer zou willen bijdragen, maar niet de bevoegdheid had. De gedachte dat ik de eer zou mogen hebben om die bevoegdheid wel te mogen dragen, vooral in de context van gezag in plaats van macht, gaf een verantwoordelijk en goed gevoel. Ik waardeer de (machtige) hiërarchische structuur en cultuur bij het Korps echter zeker, maar ben ook altijd op zoek naar win-winsituaties. Sinds 2021 mag ik dan ook met trots de titel van Officier der Mariniers dragen en mijn ervaring met de POTOM is een sentiment dat wellicht velen van jullie zullen herkennen: “In de POTOM leer je leiden door te lijden”.
Het sociale aspect en het streven naar win-winsituaties binnen het WJB kwam ik voor het eerst tegen bij het MCSB 2023. Hier kon ik met iedereen, ongeacht rang of functie, openhartige gesprekken voeren. Deze laagdrempeligheid sprak me aan en leidde ertoe dat ik lid werd van het WJB. Ik vind het belangrijk om verbindingen te leggen met anderen en te leren van hun ervaringen, vooral van de fouten die zij hebben gemaakt. Dit kan soms als een taboe ervaren worden binnen onze organisatie om onze fouten te benoemen, echter helpen deze lessen mij juist als jonge officier om dezelfde fouten te vermijden in het dagelijkse leven, maar vooral binnen de operationele context. Mijn grootste blunder? Als kersverse tweede luitenant op de laatste dag van de bergtraining in de MCP de call ENDEX te maken, terwijl de Commandant lag te slapen… Het kan altijd erger.
Momenteel ben ik tevreden met mijn functie, die me veel leert over de organisatie en me de ruimte biedt om eindelijk mijn studie te volgen. Daarnaast ondersteun ik af en toe de POTOM als assessor, ben ik ambassadeur van JONG CZSK en ben ik vastbesloten om de WJB toegankelijker te maken voor jonge officieren. Onderwerpen die ik graag zou willen bespreken zijn onder andere het blootleggen van kwetsbaarheden en het nog meer aanmoedigen van een leiderschapsstijl gebaseerd op assertiviteit en proactiviteit, in plaats van de angst om fouten te maken, maar zonder de Esprit de Corps van deze mooie elite-eenheid van de Koninklijke Marine uit het oog te verliezen.
Spreek mij zeker aan op volgende events, ik hoor graag jullie verhalen! Uiteraard deel ik mijn verhalen en ervaringen ook met jullie.
Nick, je bent een welkome aanvulling voor onze ‘club’ en inmiddels ook deel van onze VKT-commissie. Goed voorbeeld doet goed volgen zeggen wij altijd! Let’s DO IT!