BRIGGENMARNS Rob de Wit nieuwe Directeur Integrale Bedrijfsvoering en Bestuur

By 20 augustus 2024Nieuws, Nieuws over leden

Brigadegeneraal der mariniers Rob de Wit, en WJB-lid, is de nieuwe Directeur Integrale Bedrijfsvoering en Bestuur (D-IB&B) bij het Commando Zeestrijdkrachten. Generaal De Wit was groepscommandant van de Operationele Eenheden van het Korps Mariniers. Vanuit deze functie heeft hij eind 2023 een half jaar de Koerdische strijdkrachten geadviseerd in Erbil, Irak.

Van de Directeur IB&B wordt verwacht dat hij diepgaand inzicht heeft in de CZSK-organisatie en kennis van bedrijfsvoering en veiligheid in brede zin. De functie doet een beroep op diplomatie en politiek-bestuurlijke sensitiviteit. Maar ook op de competenties netwerken, analytisch, integer, mensgericht, inspireren en omgevingsgericht.

 

Loopbaan
De Wit begon zijn carrière in 1990 als adelborst voor het Korps Mariniers aan het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder. Als kapitein der mariniers ging hij met de 11de Paracompagnie van het 1ste Mariniersbataljon naar Kosovo. In 2003 vertrok hij als majoor der mariniers aan boord van Hr.Ms. Rotterdam onder VN-vlag naar Liberia. In de winter van 2009 ging De Wit als detachementscommandant naar Tsjaad. Na terugkeer bereidde hij zich met zijn compagnie voor op inzet in Uruzgan in Afghanistan. In 2010 voerde hij met zijn compagnie diverse gevechtsoperaties uit in deze Afghaanse provincie. In juli 2014 kreeg De Wit het commando over de 2de Marine Combat Group. Na dit bataljonscommando werd hij in september 2016 Senior Stafofficier bij de Directie Plannen van de Defensiestaf. Daar had hij onder andere een rol in de totstandkoming van de Defensienota 2018. In mei 2019 werd hij Hoofd Afdeling Strategie en Advies CZSK. Vervolgens werd hij in 2020 groepscommandant van de Operationele eenheden van het Korps Mariniers.

Op koers
Volgens de selectiecommissie is de nieuwe directeur “een toegewijde, degelijke, betrouwbare vakman”. De commissie merkt verder op dat hij breed is gevormd en met een praktische instelling doelgerichte oplossingen nastreeft. “Hij geeft zijn team volop ruimte voor eigen initiatief, houdt het op koers en staat open voor ook minder conventionele denkrichtingen”, zo valt te lezen. “De Wit straalt rust en stabiliteit uit. Hij is een dienend leider, geeft vertrouwen en streeft naar consensus.”